Rotterdam had en heeft veel markante verschijningen. Lee Towers, Thea Beckman, Jules Deelder en Herman den Blijker bijvoorbeeld. Stuk voor stuk klinkende namen van BN'ers, beroemd geworden met uiteenlopende activiteiten. In dat rijtje kunnen we intussen ook Jan Boskamp bijschrijven. De voetbalanalist is een veel geziene gast op de Vlaamse en Nederlandse tv.
Johannes (Jan) Boskamp werd al vroeg ingelijfd door Feyenoord, nog steeds zijn favoriete club op Zuid. Hij had er een glanzende voetbalcarrière. Daarna was hij actief als trainer. Tegenwoordig is Boskamp een man van de oude stempel, wars van pretenties. Hij heeft wel een telefoon, maar het liefst belt hij daar alleen mee. Het enige dat hij nodig heeft is zijn tv en natuurlijk een alles in 1 pakket, waarmee hij alle voetbalwedstrijden ter wereld kan bekijken. Als je Jan Boskamp vraagt of hij voor een voetbaltripje een annuleringsverzekering wil, zegt hij: "Hoezo? We gaan toch gewoon?"
Zijn logica, bescheidenheid en incasseringsvermogen maken de Rotterdammer tot een gewaardeerd collega onder analisten. Regelmatig wordt de vriendelijke reus in de maling genomen door zijn tafelgenoten, maar Boskamp reageert steevast met een goed bedoelde verwensing of simpelweg een paar flinke stompen. Dat klinkt simplistisch, maar Boskamp heeft - zeker over voetbal - een hoop zinnigs te melden.
Interessant is zijn fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog. Boskamp is geboren tijdens de wederopbouw, maar heeft van zijn ouders genoeg meegekregen over de bezetting door de Duitsers. Er is geen oorlogsmonument of -begraafplaats in Europa die aan '40-'45 is gewijd, of Boskamp is er geweest. Maar de Duitse slaat hij over. Nog steeds heeft hij een hekel aan Duitsers - hij weet niet waarom en schaamt zich er ook voor. Zijn huis nabij Brussel puilt uit van boeken en dvd's over de oorlog en tijdens vakanties is hij hele dagen in oorlogsmusea te vinden.
Het jargon van Jan Boskamp, een vreemde mix van Vlaams en Rotterdams, je zou er een boek over kunnen schrijven. Voor voetballers heeft hij vaste benamingen. Brildragers worden aangesproken als 'schele', mensen met blond haar als 'witte' en wie klein van stuk is, zoals Dick Advocaat of Lionel Messi, noemt hij 'die kleine'. 'Die speelde als een patatje' (of 'als een droppie') is een favoriete uitdrukking en of je Jan nu persoonlijk kent of niet, hij spreekt je aan met 'maat'. Puur door zichzelf te zijn en nooit kwaad in de zin te hebben, is Boskamp een mateloos populair figuur geworden. Of zijn vriend Gijp na uitzendingen nu onder de blauwe plekken zit of niet. Ex-voetballer, ex-trainer en analist Jan Boskamp mag met recht een markante Rotterdammer genoemd worden.